Geen plan B? Dan heb je je best gedaan om je voor te bereiden. Kom je op de plaats van bestemming en wil je je laptop aansluiten… hebben ze daar een aansluiting die niet op jouw laptop past.

Of je dacht dat er een laptop stond en hebt alleen je usb-stickie meegenomen. Niet dus. Of de indeling van de ruimte is zo onhandig met de beamer en het scherm dat je de mensen niet allemaal kwijt kan.

Het ligt dus even niet aan jou maar aan externe factoren waar jij geen invloed op hebt. Help ik heb geen plan B.

Plan B

Help ik heb geen plan B

Als je geen plan B hebt en er gebeurt iets waar jij geen invloed op hebt. Nou, dan kun je helemaal van het padje afraken. Dan maak je je waarschijnlijk heel erg druk. Je gaat met anderen in discussie, wordt misschien wel heel erg boos. Dit zorgt er voor dat je alleen maar bozer, gefrustreerder en geïrriteerder raakt. En let wel je moet zo nog een presentatie gaan geven.

Dus ondertussen ben jij boos, kwaad, je zucht, begint al een beetje te zweten en je gaat nog een keer met de locatiemanager in discussie, “heeft u niet zo’n kabeltje of een ander scherm…” Het antwoord is nee.

Je staat inmiddels op ontploffen en over 15 minuten komen de eerste gasten.

Jouw resultaat

het resultaat van deze presentatie gaat op deze manier op niets uitlopen. Je geeft de schuld aan de locatie. Jij gaat tijdens de presentatie nog steeds met alles bezig zijn behalve presenteren. Je weet één ding wel. Je gaat hier nooit meer heen.

Gelukkig ligt het niet aan jou en kun je de schuld bij een ander neerleggen. Zoals altijd het geval is. Het ligt nooit aan jou.

Wat werkt wel

Het leuke is, als je dit zo blijft vol houden, zal je dit vaker overkomen. Er zijn nou eenmaal situaties, véél situaties waar jij geen invloed op hebt. Het is dus zaak om te kijken HOE jij er mee omgaat. Daarom is een plan B erg handig, nee zelfs noodzakelijk. Laten we eens kijken wat wel gaat werken.

Welke plan B’s zijn er

Ga dus nadenken welke plan B’s jij kunt hebben:

Neem een extra laptop mee. Je krijgt wel pijn in je rug van het gesleep. En extra kosten.

Neem je eigen laptop, beamer en scherm mee. Zeker weten dat je pijn in je rug krijgt.

Kom ruim op tijd aan op de plek waar je je presentatie gaat geven. Dat geeft rust en tijd om te kijken of alles werkt en indien nodig welk plan B zet ik in, als dat nodig is.

Je echte plan B

Vaak is de PowerPoint die je gebruikt het houvast voor jezelf om een presentatie te geven. Zorg dat wat op de PowerPoint staat, je dat  op papier afdrukt en die als speakernotes gaat gebruiken. Dat is je echte plan B.

Mensen kijken dan nog alleen naar jou en luisteren naar je verhaal in plaats te kijken van naar jouw PowerPoint. Waar waarschijnlijk nog te vaak te veel tekst op staat.

Misschien tekstuele fouten in staan en dus de kans dat apparatuur niet werkt voor jouw powerpoint.

Ik weet zeker dat jouw presentatie en prestaties er beter van worden. Je gaat geen energie meer stoppen in zaken waar je geen invloed op hebt.

Vanaf nu ga jij echt presenteren

Presenteren is jezelf laten zien en een verhaal houden. Dat is niet een dia show afdraaien met PowerPoint.

Dus ga eens wat vaker zonder PowerPoint aan de slag.

Vind je dit nog te snel gaan?

Als de apparatuur werkt zet deze dan in ieder geval wat vaker uit. Dat kan met de afstandsbediening maar ook met de snel toetsen. Een . (punt) op het toetsenbord  geeft een zwart scherm de (komma) , een wit scherm.

Heel veel plezier.

Wil jij meer weten waarom presenteren voor jou zo lastig kan zijn? Klik dan hier om voor 17 items uit jouw verleden die van invloed zijn.

Wil je echt vleugels krijgen? Dan is dit interessant.

Cashback actie

Bestel hier het boek om stressvrij te presenteren en maak kans om je geld terug te krijgen. Actie loopt tot 1 april 2018. op 1 april is de een loting