Do more of what makes you happy

Do more of what makes you happy. Aan de muur op mijn kantoor hangt deze poster.

happy

happy

DO-MORE-OF WHAT-MAKES YOU HAPPY. Elke keer als ik dit zie ben ik me er bewust van. Én besteed ik er aandacht aan. Nee, niet alles wat je  op een dag doet is leuk. Juist daarom is het fijn om de balans te zoeken of juist de weegschaal in te laten door slaan, in die leuke dingen.

Van de week plaatste ik er ook een filmpje over op Instagram

Veel dingen die je dagelijks doet doe je geautomatiseerd, bijna geheel onbewust. En dat is ook heel fijn. Je kunt je ook niet bewust met al die honderdduizenden dingen bezig houden. Maar als je het bekijkt vanuit werkperspectief, daar zitten leuke en minder leuke dingen bij.

Waarbij je de minder leuke dingen waarschijnlijk net als vele mensen uitstelt. Dat stapelt zich op en dan ben je aan het eind van de maand of kwartaal de klos om veel tijd in die nare klussen te stoppen. Waardoor jij op die momenten niet de leukste versie van jezelf bent en je energie waarschijnlijk snel uit je lichaam stroomt. Hierdoor is de klus nog minder fijn.

Terug naar de dingen doen die je blij maken. Waarom doe je het eigenlijk op deze (automatische) manier.  Hoe doorbreek jij deze cirkel?

Vier waardevolle tips om de cirkel te doorbreken

  • Wissel werkzaamheden af. Nu de saaie administratie daarna een uur werken aan jouw nieuwe project. Nu de klacht oplossen straks even buurten bij je collega op de tweede verdieping om bij te praten over de nieuwe campagne. Ervaar ook je prettige momenten. Zie het niet als normaal. Onderzoeker Barbara Fredrickson heeft onderzocht en aangetoond, om in de goede verhouding te zitten moet je 3 positieve gedachtes hebben ten opzichte van 1 negatief/stressvol moment. Waar focussen we ons op, inderdaad de minder (e) leuke momenten. Niet zo handig dus. Vreet energie.
  • Neem na twee uur werken een pauze van 10 tot 15 minuten. Ga een stukje lopen, doe rek of strek oefeningen, even uit de klus waar je mee bezig was. Dit maakt je weer scherp om opnieuw 2 uur te knallen. Deel deze 2 uur in 4 delen van 25 minuten+5 minuten plas en koffie/theepauze. Door er tijd aan te koppelen is kans groot dat je je klus af hebt omdat je onder positieve tijdsdruk zit. Heb je meer tijd nodig? Plan goed in wanneer je dit gaat doen en hoeveel tijd je er aan besteed. Resultaat: effectief werken en je weet wanneer je klus af is. (=pomodoro techniek). Uit onderzoek blijkt dat je minimaal één uur per dag wint. Iemand zei tegen mij, van 60 uur per week naar 40 uur, de tijd waarvoor ik mijn salaris krijg.

“Pomodoro techniek bedacht aan het eind van de jaren 80, maar nog steeds actueel”

  • Vier je successen. Bouw een klein feestje. Niet alleen de grote mijlpalen in je leven. Ook de kleine. Dat je net twee uur aan je project gewerkt hebt. Dat je de tijd hebt genomen om je te laten bijpraten over de campagne door je collega op de tweede verdieping. Dat jij wel in je lunchpauze lekker buiten hebt gewandeld. En weer vol energie én nieuwe ideeën vanmiddag verder ging. Je hierdoor lekker op tijd naar huis kon. Je als verrassing zelfs gaat koken vanavond.
  • Wat staat op jouw bucketlist wat gemakkelijk te behalen is, maar er al wel heel lang op staat? Te lang! Wat houd je tegen om hier vanaf vandaag naar toe te werken. Is het die ballonvaart, het lopen van de halve marathon, een boek schrijven zoals ik dat deed, gitaar leren spelen,  vrijwilligerswerk doen, een eigen bedrijf beginnen. De weg naar dit doel toe is ook heel leuk, niet alleen het behalen van de eindstreep is het doel.  Je hebt dan naast je werk dan ook iets om met een regelmaat naar toe te werken. Dat geeft veel energie en voldoening.

Niet zomaar

Bovenstaande tips komen niet uit de lucht vallen. Ze worden door veel mensen al jaren met succes toegepast. Ik heb ze dan ook niet zelf bedacht maar wel toegepast. En als je ze toepast moet je kijken wat je dat gaat opleveren. Als ze in je systeem zitten ga je er veel voordeel van halen. Nadelen kan ik overigens niet verzinnen. Daarom ook de titel voor dit artikel.

Voordelen zijn legio. Je houdt meer tijd over. Tijd voor dingen die nu blijven liggen. Je doet dingen bewust en zegt daardoor ook vaker nee tegen zaken die er niet toe doen. Je doet de dingen die jou plezier geven. Je gaat reflecteren en komt vandaar uit in actie richting de volgende stap. Wat wil ik nou echt in het leven…En dat is dichterbij dan je denkt. Niet zo heel moeilijk om te bereiken.

Veel mensen zijn instaat om hier mee te winnen. Pas bovenstaande tips toe. Ben jij niet zelf je beste coach en blijft het bij lezen van inspirerende artikelen?

Wil jij wel behoren tot de 2% van de mensen die wel in actie komt. En meer dingen gaan doen die je echt happy maken? Tijd over houden? Zorgen voor de juiste balans werk en privé? Klik dan hier. Doe het alleen als je echt wilt.