ontspannen presenteren

ontspannen presenteren

17 items uit jouw verleden die van invloed zijn op jouw spreekangst

Hoe langer je werkt

Hoe vaker je jezelf mag of moet presenteren als professional. Je kunt dus voor spreekangst weglopen als je er niet zo goed in bent, maar het is gewoon nodig. Het wordt van je verwacht. En als je het niet doet laat je waarschijnlijk ook heel veel kansen en mogelijkheden liggen. Die kans voor promotie, een kans om wel de opdracht te krijgen, de kans op erkenning dat jij veel van een onderwerp weet.

De reden dat je hier voor weg loopt is ooit een keer begonnen. Vaak weet je niet meer wanneer de spreekangst is begonnen. Om jezelf wat beter te begrijpen én te accepteren kan onderstaande lijst inzicht geven waarom je nu doet wat je doet. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.

Vaak ligt de oorsprong van spreekangst

in één van de eerste keren dat je ging presenteren. Denk eens terug aan je eerste spreekbeurt op de lagere school, de eerste keer dat je een verhaaltje moest houden voor een groep.

 1. Hoe was je voorbereiding?
 2. Heb je één boek uit de bibliotheek gehaald of wel drie over het onderwerp?
 3. Hoe ben je te werk gegaan? Gewoon lezen en een korte versie van het boek opgeschreven?
 4. Of had je een doel wat je wilde overbrengen? Informeren, enthousiasmeren, discussiëren, beslissen….?
 5. Met welke vraag ben je begonnen? Zodat iedereen meteen alert was.
 6. Ik ga jullie iets vertellen over schildpadden. Of waarom worden schilpadden zo oud?
 7. Heb je naast het verhaal opgeschreven,  ook voor de spiegel of je ouders geoefend? En wat leverde je dat op?
 8. Heb je gevraagd om feedback? Huh feedback, denk jij dat ik wist wat feedback was toen ik acht jaar oud was? Spreekangst kende je ook niet. Waarschijnlijk vraag je nu ook weinig feedback.
 9. Was jij de derde die iets ging vertellen over een Labrador of konijn in de klas of had jij een onderwerp wat onbekend was? Wat blijft hangen iets gewoons of ongewoons?
 10. Heb je ook humor gebruikt in je presentatie? Omdat het ook leuk mag zijn.
 11. Welke voorwerpen gebruikt je in je voorstelling, die niet direct relatie, hadden met het onderwerp, maar waarmee je wel een bruggetje kon bouwen? Een paraplu zorgt voor bescherming bij regen hoe denk je dat een olifant zijn huid beschermt? (antwoord door af en toe een modderbad te nemen, of maak van water en zand een modderbadje wat je meeneemt). Dat blijft hangen. Omdat beelden meer zeggen dan woorden.
 12. Ik ga jullie vandaag iets vertellen over de kikker of wie van jullie kent de glaskikker? Hij lijkt wel een beetje op Kermit de kikker en leeft in Midden en Zuid-Amerika….
 13. Was er al internet om heel veel informatie op te halen? Zo niet waar haalde je extra informatie op?
 14. Hoe voelde je je voor en tijdens je spreekbeurt?
 15. Weet je nog welk cijfer je kreeg en waarom?
 16. Bedacht je van te voren vragen die gesteld konden worden?….en natuurlijk de bijbehorende antwoorden.
 17. Ben je jezelf gebleven?
 18. ……

Hoeveel van bovenstaande

zat verwerkt in jouw eerste presentatie. Waarschijnlijk kom je niet verder dan 3. Deze opsomming was van belang om een goede show te maken. Toen, maar ook nu. Want je wilt spreken zonder spreekangst.

Welke van deze onderdelen doe jij nu om een goede presentatie te houden. En welk sla je over en waarom? Welk onderdeel mis je en vind jij van belang. Wat kan ik van jou leren?